fbpx
Bir fosili keşfetmek, büyük bir hazineye rastlamak gibidir ve bu gerçekten çok özel bir keşiftir. Fosiller, bitkilerin yanı sıra hayvan kemiklerinden, izlerinden ve kabuklarından, doğal olarak oluşurlar ve Tarih Öncesi bir yaşam örneğinin baskısı veya izleridirler.

Fosiller ya vücut ya da iz fosili olabilir. Vücut fosilleri, bir zamanlar canlı olan hayvan veya bitkilerin izleridir. İz fosilleri, canlı bir organizmanın nerede olduğuna dair kanıtlar gösterir, bunlar hayvanlara ait izler veya yaşadıkları yuvalar olabilir.

Fosilleşmiş deniz kabuğu nedir? Fosillerin en yaygın örneklerinden biri, farklı fosilleşmiş kabuk türlerini içerir, bunlara aynı zamanda kıvrık kabuk fosilleri olan ammonitler de denir. Bu tür deniz kabuğu fosilleri, 240 ila 65 milyon yıl önce denizde yaşamış hayvanlara aittir.

Deniz fosilleri nasıl oluşur? Deniz kabuğu fosilleri, kabuklu bir deniz hayvanı öldüğünde, vücutları ve kabukları parçalanmaya başladığında oluşur. Deniz kabuğu fosilleri, diğer fosillerden daha yaygındır,
çünkü kabuk serttir ve bu nedenle, yalnızca yumuşak dokuya sahip organizmalara kıyasla korunma olasılığı daha yüksektir. Kabuğu veya kemiği olmayan hayvanlar neredeyse hiç fosilleşmezler.

Deniz fosilleri, bulunan tüm fosillerle birlikte, aslında oldukça nadirdir çünkü bir organizmanın ayrışması ve bir kaya üzerinde iz bırakması çok uzun sürmektedir. Bu süreç tamamlandığında, kalıntılar doğal etmenlerle veya diğer hayvanlar tarafından kolaylıkla taşınmış olabilir. Fosillerin bu kadar özel olmasının sebeplerinden biri de budur. Kayıtlara göre, en eski fosil, Batı Avustralya’da 3,5 milyar yıllık bir kayanın üzerinde bulundu.