İki haftalık yoğun yaz okulunda, Arkaik Çağ’dan Bizans Dönemi’ne (MÖ c. 650 – MS 1453) para tarihi ve numismatik konusu geniş bir kronolojik çerçevede ele alınacaktır. Dersler, Prof. Dr. Oğuz Tekin, (Koç Üniversitesi AKMED) ve Dr. Peter van Alfen, (American Numismatic Society, New York) tarafından verilecektir. Numismatiğe yeni başlayanları hedefleyen kurs, eski Yunan, Roma ve Bizans numismatiğine giriş niteliğinde olup katılımcılara bir yandan temel numismatik bilgisini vermeyi öte yandan arkeoloji, tarih ve sanat tarihi alanlarındaki çalışmalarında numismatiğin bir araç olarak nasıl kullanılabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır.
İngilizce
Prof. Dr. Oğuz Tekin (Koç Üniversitesi AKMED) ve Dr. Peter van Alfen (American Numismatic Society)
Numismatiğe yeni başlayanları hedefleyen kurs, eski Yunan, Roma ve Bizans numismatiğine giriş niteliğinde olup katılımcılara bir yandan temel numismatik bilgisi vermeyi öte yandan arkeoloji, tarih ve sanat tarihi alanlarındaki çalışmalarında numismatiğin bir araç olarak nasıl kullanılabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Program kapsamında, Antalya Müzesi’nin zengin sikke koleksiyonu ve çevredeki bazı ören yerleri (Perge, Aspendos, Side, Termesos, Olympos) ziyaret edilecektir.
Program, Türkiye’deki ve yurt dışındaki üniversitelerde okuyan tüm lisans veya lisansüstü öğrencilerine ve öğrenci olmayan katılımcılara açıktır. Öncelik lisans ve lisansüstü öğrencilerine verilecektir. Kontenjan dolmadığı takdirde öğrenci olmaya statüdeki başvurular da değerlendirmeye alınacaktır. Kalifiye öğrencilere sınırlı sayıda tam ve yarım burs fırsatları sunulacaktır. Program kontenjanı 20 kişi olarak belirlenmiştir.
Program dili İngilizce olduğu için, katılımcıların dersleri takip edebilecek düzeyde İngilizce bilmeleri gerekmektedir.
Öğrencilerin tüm derslere, müze ve kazı alanı ziyaretlerine katılımı zorunludur. Verilecek olan okuma listesinde bulunan makalelerin okunması, özetinin çıkartılması ve makale hakkında tartışmaya hazır şekilde derslere katılım gerekmektedir.
Program sonunda kredi almak isteyen öğrenciler yapılacak olan ara sınav ve final sınavında başarılı olmalıdır. Ayrıca programın tamamlanmasını takiben 3000-5000 kelimelik bir ödev hazırlamaları da gerekmektedir. Bu kriterler programı krediye saydırmak istemeyen diğer katılımcılar için geçerli değildir.
Programın başlamasından yaklaşık 1 ay öncesinde program içeriğine ilişkin makale ve yazılı kaynaklardan oluşan bir paket tüm öğrencilere verilecektir. Bu pakette ayrıca önemli numismatik web sayfaları, katalogları ve diğer kaynakların listesi de bulunacaktır.
Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler 6 ECTS kredisine eşit 3 Koç Üniversitesi kredisi ve program sonunda bir sertifika alma hakkı kazanabilirler.
Programı krediye saydırmak isteyen katılımcıların kayıt öncesi kendi üniversiteleri ile Koç Üniversitesi arasında bir kredi transfer anlaşması olup olmadığını kontrol etmeleri önemlidir. Eğer anlaşma bulunmuyorsa, bağlı bulundukları Dekanlık ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Nitelikli katılımcılar için sınırlı sayıda tam burs olanağı mevcuttur. Burs; eğitim ücreti, konaklama, program süresince verilecek öğle yemekleri ve yapılacak müze ve ören yeri ziyaretleri, eğitim materyalleri, hoşgeldiniz yemeği ve 1500 TL’ye kadar uçak biletini kapsamaktadır. Burs kazanan katılımcıların öncelikle uçak biletlerini kendilerinin alması gerekmektedir ve ekonomi sınıfı uçak biletinin AKMED’e ibrazını takiben 1500 TL’ye kadar olan uçak bileti bedeli TL olarak AKMED tarafından 45 gün içerisinde ödenecektir.
Diğer katılımcılara ise yarım burs verilebilir. Yarım burs uçak bileti ücreti dışında yukarıda belirtilen kalemleri kapsamaktadır.
ÖNEMLİ: Yurtdışından programa katılacak öğrenciler ayrıca şu harcamalardan sorumlu olacaklardır: Sağlık ve seyahat sigortası ile vize ücretleri. Tüm katılımcıların geçerli bir sağlık sigortası olması zorunludur.
Öğrenci olmayan katılımcılar için program ücreti 3400 TL’dir. Bu katılımcılar uçak biletlerini kendileri almakla yükümlüdürler.
Başvuru
Lütfen başvuru formunu online ortamda doldurunuz ve aşağıda bulunan gerekli dokümanları tarayarak online başvuruyu tamamladıktan sonra aynı gün içerisinde akmed@ku.edu.tr adresine gönderiniz.
1. Başvuru formu (Online)
2. Nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisi
3. Özgeçmiş
4. Resmi transkript (Eğer lisans veya lisansüstü öğrencisi iseniz)
5. 1 Fotoğraf
6. 1 Referans Mektubu (Eğer lisans veya lisansüstü öğrencisi iseniz)
7. Yabancı katılımcılar için seyahat sağlık sigortası fotokopisi veya pdf
27 Nisan 2019
Yaz Okulu başvuruları hakkında akademik konular için lütfen Dr. Tarkan Kahya tkahya@ku.edu.tr ile iletişime geçiniz.
İdari konular hakkında sorularınız için lütfen oyanardag@ku.edu.tr ile iletişime geçiniz.
27 Nisan Son başvuru tarihi
3 Mayıs Kabul edilen adayların duyurulması
3 Haziran Katılımcılara “Pratik Bilgiler”in gönderilmesi
7 Temmuz Katılımcıların Antalya’ya gelişi ve check-in
8 Temmuz AKMED’de oryantasyon ve programın başlangıcı
Oğuz Tekin, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve aynı üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi Direktörü’dür. Numismatik ve ticari ağırlıklar konusunda uzman olan Tekin, Sylloge Nummorum Graecorum Türkiye ve Corpus Ponderum Antiquorum et Islamicorum projelerinin de editörüdür. Uluslararası bu iki proje kapsamında Türkiye’deki kamu müzeleri ile özel koleksiyonlara ilişkin yayınlar yapmaktadır. İlgi ve çalışma alanı, Arkaik Dönem’den Bizans İmparatorluğu’nun sonuna Anadolu para tarihi, numismatik, ticari ağırlıklar ve pazarlarıdır.
Peter van Alfen, genel olarak ekonomi tarihi üzerine çalışmakta olup araştırmalarını Akdeniz ve Yakın Doğu para tarihi ile Geç Tunç Çağı’ndan Erken Bizans Dönemi’ne mali ve ticari sistemler üzerine yoğunlaştırmıştır. Mykenai yönetimi, Atina kamu finansmanı ve sikkeleri, pazar kuralları, Arabistan’ın parasallaşması ve Geç Roma amphoraları gibi çeşitli konularda yayımlanmış çalışmaları vardır. New York’taki American Numismatic Society’de (ANS) Eski Yunan Sikkeleri uzmanı olan Dr. van Alfen’in son dönem çalışmaları arkaik sikkeler ile Büyük İskender adına basılan sikkeler üzerinedir. Dr. van Alfen, aynı zamanda lisansüstü öğrencilerine yönelik ANS Numismatik Yaz Okulu Programı’nın da Direktörü olup aynı zamanda New York Üniversitesi Antikçağ Kültürleri Bölümü’nde misafir Profesör olarak görev yapmaktadır.