fbpx
Attaleia’nın da merkezini oluşturan Kaleiçi, yüzyıllar boyunca yerleşim görmüştür. Bu nedenle kentin antik dokusu büyük ölçüde modern yapılaşmanın altında kalmıştır. Günümüze ulaşan antik yapılar Roma İmparatorluk Dönemi’nden Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanmaktadır.

“Antalya Rehberi” olarak adlandırdığımız bu proje ile yaşadığımız Kaleiçi’nin önemli yapılarını sizlerle paylaşmayı hedefledik. Öncelikle Kaleiçi’ndeki yapılar listesi hazırlanarak 2019 yılında yapıların büyük çoğunluğu, daha az sayıdaki yapı ise 2022 ve 2023 yıllarında fotoğraflandı. Yapı bilgileri ise kütüphanemiz koleksiyonundaki yayınlardan derlenerek kısa ve öz şekilde verildi. Detaylı bilgiye ulaşmak isteyen ilgili ve araştırmacılar referans bölümündeki kaynaklara ulaşabilir ve gene Kaleiçi’nde yer alan AKMED Kütüphanesi’ni ziyaret edebilir. Sayfamızda ayrıca Kaleiçi hakkında bilgi veren yayınları kapsayan bir bibliyografya da bulunmaktadır.

Kuşkusuz Kaleiçi’nde rehberde yer verilenlerden daha fazla anıtsal ve doğal anıt olabilecek yapı bulunmaktadır. Kaynaklarda bahsedilen özellikle çeşme ve camii gibi bazı yapılar ise günümüze ulaşmamıştır. Bu yapılara, görsellerine ulaşmak mümkün olmasa da, rehberimizde yer verdik.

Bu rehberin gezginlere ve araştırmacılara faydalı olması dileğiyle…

Projede görev alanlar:

  • Dr. Yadigar Doğan (Metinler)
  • Prof. Dr. Osman Eravşar (Danışman)
  • Dr. Remziye Boyraz Seyhan (Redaksiyon ve Koordinasyon)
  • Emrullah Can (Web Sayfası)