fbpx

1996 yılında Vehbi Koç Vakfı bünyesinde kurulan AKMED, 2016 yılı başından itibaren Koç Üniversitesi bünyesinde Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi olarak yeniden yapılanmıştır.

Antalya’nın Kaleiçi semtinde yer alan Merkez, tarihi eser niteliğindeki birkaç eski binanın ve bir kilisenin, Suna ve İnan Kıraç ailesi tarafından satın alınmasının ardından 1993-1995 yılları arasında Mimar Sinan Genim tarafından restore edilmiştir. 1999 yılında yolun karşısında yer alan eski eser niteliğindeki bir diğer ev de onarılarak hizmete sokulmuştur. 2014 yılında ise Merkez binanın bitişindeki bir başka ev onarımının ardından kütüphane binası olarak hizmete açılmıştır.

Yirmi yıl boyunca Akdeniz dünyasına odaklanmış yüzlerce proje üreten, yayınlar yapan, burs ve destek sağlayan bir bilim, kültür ve araştırma merkezi olarak çalışmalarını sürdüren AKMED, 2016 yılı başından itibaren Koç Üniversitesi bünyesinde Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi adıyla faaliyetlerine devam etmektedir.

Suna Kıraç

1941 yılında Ankara’da dünyaya gelen Suna Kıraç, Arnavutköy Kız Koleji’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde bankacılık ve finansman alanlarında eğitim almıştır. Babası Vehbi Koç ile çalışmaya başladığı 1961 yılından Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği’nden ayrıldığı 2010 yılına kadar Koç Holding’de aktif görev yapmıştır.

Aktif iş hayatının yanı sıra Koç Özel Lisesi ve Koç Üniversitesi’nin kuruluşlarına öncülük eden Kıraç, TEGV, AKMED (Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü), Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Pera Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuarı (NDAL) ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü kurumlarının hayata geçişinde önemli rol oynamıştır.

Eğitim, kültür, sanat ve sağlık alanlarına önemli katkıları olan Suna Kıraç, bu katkıları nedeni ile T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Dostları Onur Ödülü, Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora Unvanı, London School of Business Honorary Fellowship, GS Eğitim Vakfı Onur Madalyası’nın da içinde olduğu ödüller almıştır.

TEGV (Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı) kurucularından olan Suna Kıraç, halen Yönetim Kurulu Onursal Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

İnan Kıraç

1937 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen İnan Kıraç, iş hayatına Koç Topluluğu’nda başlamış ve çeşitli kademelerde yönetici olarak 35 yıl hizmet verdikten sonra 1994 yılında Topluluğun en üst görevi “Yürütme Kurulu Başkanlığı”na getirilmiş ve Mart 1998’de emekli olarak yakın çalışma arkadaşları ile Kıraça Şirketler Grubu’nu kurmuştur.

Galatasaray Eğitim Vakfı, AKMED (Suna  & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü), Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Pera Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuarı (NDAL) ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün kurulması ve hayata geçirilmesinde önemli rol oynamış olan Kıraç, İstanbul Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından verilen Fahri Doktora unvanlarına sahiptir.

TEGV kurucularından olan Kıraç, TEGV’e 2001 yılında Antalya Suna ve İnan Kıraç Eğitim Parkı’nı, 2006 yılında ise Eskişehir TEGV Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi’ni kurmuştur. İnan Kıraç’ın hayır faaliyetleri arasında Semiha Kıraç İlköğretim Okulu ve Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müze ve Kütüphanesi yer almaktadır.

İnan Kıraç, halen Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Başkan Yardımcısı, TEVDAK (Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi) Üyesi, Alliance Galatasaray Paris Başkanı, Galatasaray Spor Kulübü Divan Üyesi, Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı Mütevelli Kurulu Üyesi, Coşkunöz Eğitim Vakfı Üyesi ve Darülaceze Vakfı Mütevelli Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Kayhan Dörtlük (Kurucu Müdür)

1945 yılında Antakya’da dünyaya gelen Kayhan Dörtlük, Ankara Üniversitesi DTCF Klasik Arkeoloji Bölümü’nden 1967 yılında mezuniyetinin ardından Kültür Bakanlığı’nda göreve başlamıştır. Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatlarında; müşavirlik, müfettişlik ve müze müdürlüğü yapmıştır. Son görev yeri olan Antalya Müzesi’ndeki 17 yıl müze müdürlüğü görevinin ardından emekli olmuştur.

1995 yılında Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü’nün Kurucu Müdürlüğü görevini üstlenmiştir. Yayınladığı makale ve kitaplara ek olarak meslek yaşamında birçok müze kurtarma kazısının başkanlığını, bilimsel yayının editörlüğünü, yurt içi ve yurt dışı sergisinin de küratörlüğünü yapmış, ulusal ve uluslararası alanda pek çok kültür ve sanat ödülü almıştır.

Kuruluşundan 2015 yılı sonuna kadar AKMED’in müdürlüğünü yürüten Kayhan Dörtlük, AKMED’in Koç Üniversitesi’ne bağlanmasıyla görevinden ayrılmıştır.