fbpx

 

 

 

 

 

 

Bir süre önce, 15 Eylül 2020’de, kurucularımızdan Suna Kıraç’ı kaybettik. Kendisinin ülkemizin eğitim ve kültür hayatına yaptığı katkıların sadece hayırsever bir yaklaşımla açıklanamayacağı aşikardır. İleriyi gören, ilerlemenin önemini ve avantajlarını her seferinde vurgulayan, bunun için mücadele eden, ömründen uzun hayalleri olan çağdaş bir Cumhuriyet kadınından söz ediyoruz. AKMED olarak Suna Kıraç’ın varlığını her an yanımızda hissettik, bundan böyle kaldığımız yerden daha büyük bir azim ve başarıyla ilerlemek için çalışıp Koç Üniversitesi’nin bu güzide kurumunu daha yukarılara taşımaya gayret edeceğiz.

Geçtiğimiz Eylül ayında 2020-2021 akademik yılı başladığında önümüzdeki güz döneminin etkinlik takvimini oluşturmaya başlamıştık bile. 2020 yılının önemli bir bölümü ülkemizde ve dünyada covid-19 pandemisiyle mücadeleyle geçti. Planlanan pek çok faaliyet ya iptal edilmek ya da ertelenmek zorunda kalındı. Pandeminin önümüzdeki ayları (belki de yılı) esir alabileceğini, mekanlarda buluşmayı ve yüz yüze etkinlikleri engelleyebileceği muhtemel olduğundan, AKMED olarak Aralık ayı sonuna kadar etkinliklerimizi dijital platforma taşımayı ve çevrimiçi olarak gerçekleştirmeyi planladık. Etkinliklerin çevrim içi olarak yapılması kuşkusuz sadece bize özgü bir durum değil. Pek çok kurum, hatta YÖK ve MEB çatısı altındaki kurumlar da eğitim ve öğretim faaliyetlerini  bu şekilde sürdürmeye başladılar bile. Bu denli yoğun bir dijitallaşme ve ekran önünde saatlerimizi geçirme herkes için pek de alışık bir durum değildi. Bu nedenle, AKMED olarak gerçekleştireceğimiz tüm faaliyetlerde en iyi, en yararlı ve en etkili olanı yapmak istedik. Alanında uzman akademisyenlerin vereceği konferanslar, bir konunun masaya yatırılıp tartışılacağı paneller, uzun süre açık kalacak olan bir sergi planlamasını kurguladık; bundan böyle önümüzdeki üç ay boyunca sürekli birlikte olacağız ve bu etkinlikleri birer birer hayata geçireceğiz. Bazı etkinliklerimiz gün içerisinde, bazıları ise bir hafta boyunca sürecek. Panel tarzındaki etkinliklerimizi burada anmak isterim.

26-30 Ekim 2020 tarihleri arasında Zoom çevrimiçi platformunda AKMED Antik Sikkeler Webinarı gerçekleştirilecek. Beş günlük yoğun programda, Arkaik Dönem’den Bizans Dönemi’ne (MÖ c. 650-MS 1453) antik sikkeler konusu geniş bir kronolojik çerçevede ele alınacak.

10 Kasım 2020’de “Arkeoloji Ekrana Sığar mı? Arkeolojide Uzaktan Öğrenim” başlıklı panelde, pandemi süreciyle daha da belirgin bir hale gelen “arkeolojide uzaktan öğrenim” konusu, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler tarafından tartışılacak. Diğer sosyal bilimler arasında arkeolojinin aynı zamanda sahada uygulamaları da içermesi nedeniyle zorlukları ele alınacak, alternatif uygulama ve araçların neler olabileceği üzerinde durulacak.

5 Aralık 2020’de ise “Türkiye’de Arkeoloji Kitapları Yayımlamak” başlıklı bir panelimiz olacak. Arkeolojiye olan ilginin, bu alandaki bilimsel yayınların yanı sıra popüler yayınların da artmasına neden olduğu bir gerçek. Türkiye arkeoloji yayıncılığında hangi noktada? İstanbul’daki dört önemli yayınevinin temsilcileri Türkiye’de arkeoloji yayıncılığının bugününü ve geleceğini tartışacaklar.

Bu arada, önümüzdeki üç ay içerisinde City Basilica of Tlos ile Neolithic Pottery of Near East adlı kitapların yanı sıra Adalya dergisi raflarda yerini almış olacak; Anmed ise dijital yayın olarak web sayfasından erişime açık olacak.

Güzel ve sağlıklı bir sonbahar dönemi dileğiyle…