2024 yılı Mayıs ayı itibariyle, 2023-24 akademik yılı bahar döneminin sonuna yaklaşıyoruz. Bu süre zarfında her ay bir konferans olmak üzere yedi konuşmacıyı AKMED’te izleyicilerle buluşturduk ve her konferans sonrası konferans konusuyla ilgili tartışmalar bahçede sürdürülerek, izleyiciler konuk konferansçıyı daha yakından tanıma fırsatı buldular. Gerçekleşen konferansların isimlerini zikretmek gerekirse Side, Kibyra, Arykanda, Magnesia, Ephesos arkeolojik kazılarına ilişkin sunumların yanı sıra “Topkapı Sarayı’nda Tören ve Protokol” başlıklı ilginç bir sunum da izledik. Akademik yılın son konferansına ise, Mayıs ayı son haftasında, “Osmanlı Kozmografyalarında Acaib ve Garabet” başlıklı konuşmasıyla Feray Coşkun konuk olacak.

Bu akademik yıl içinde iki uluslararası etkinliğe imza attık. Kasım ayı sonunda 2. Suna & İnan Kıraç Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen “Shopping and Weighing Instruments in the Mediterranean World and Beyond throughout History” başlıklı sempozyuma altı ülkeden 23 akademisyen Akdeniz Dünyası’ndaki alışveriş pratiklerine odaklanan bildirilerle katkıda bulundular. Bildiriler kitabının 2025 yılının ilk aylarında yayımlanması öngörülüyor. Sempozyumun son günü Perge ve Aspendos’a bir gezi düzenlendi. Nisan başında düzenlenen “Third International Congress on the History of Money and Numismatics in the Mediterranean World” başlıklı diğer etkinliğe ise yurtiçi ve yurtdışından 40’ın üzerinde araştırmacı katıldı. Bu etkinliğin de bildiriler kitabı 2025 yılı başlarında yayımlanmış olacak.

AKMED’in hayata geçirdiği önemli bir etkinlik de Yaz Okulları… “Para Tarihi ve Numismatik Yaz Okulu” ile “Antalya’nın Tarihi ve Arkeolojisi Sertifika Programı” yedi yıldır sürdürülmekte. Ancak, bu akademik yıl içinde, arkeoloji öğrencilerinin arkeolojik kazıları deneyimlemesini amaçlayan odaklı yeni bir yaz okulu programına başladık. İlk Arkeoloji Yaz Okulu Eylül ayında Perge’de gerçekleştirildi. İkincisi ise bu yıl Ağustos ayında Efes’te gerçekleştirilecek. Önümüzdeki yıllarda da Arkeoloji Yaz Okulu programını farklı ören yerlerinde sürdürmeyi planlıyoruz.

2023-2024 Akademik Yılı, yayınlarımız açısından da oldukça verimli geçti. Önce, Nilay Çorağan’ın The Wall Paintings of the Church of St. Nicholas in Demre kitabı yayımlandı. Mayıs sonunda ve Haziran’da iki yeni kitap daha yayımlanıyor. Bunlardan biri editörlüğünü F. Onur ve C. Schuler’in yaptığı New Research in the Epigraphy in Lycia, diğeri E. Aslan, Y. Kılıç, U. Orhan ve U. Erdoğan tarafından kaleme alınan A Polichnion in Lycia Kekova Island Research Results başlıklı kitap. Ayrıca, yılda bir kez yayımlanan Adalya ve Anmed dergileri de Akademik Yılın ilk aylarında raflardaki yerini almıştı.

Ve her yıl olduğu gibi, Yüksek Lisans, Doktora ve Proje burs ve destekleriyle ilgili çok sayıda başvuru yapılmış olup sonuçlar Haziran ayında açıklanacaktır.

Güzel ve esenlik dolu bir yaz sezonu dileğiyle…