fbpx

Eser Adı Saat Kulesi
Türü Burç, Saat Kulesi
Dönemi Roma İmparatorluk Dönemi’nde yapılmış olan burç Bizans ve Selçuklu dönemlerinde tadilat görmüş olup, bu dönemlerden de izler taşımaktadır.  II. Abdülhamit Dönemi’nde burç üzerine Saat Kulesi yapılmıştır.
Şimdiki Durumu Aslı burç olan yapı günümüzde saat kulesi olarak kullanılmaktadır.
Yapım Tarihi 1920’li yıllarda Saat Kulesi olarak günümüzdeki halini almıştır.
Yaptıran
Yer / Adres Tuzcular, İmaret Sk., 07100 Muratpaşa/Antalya

Günümüzde Kaleiçi olarak adlandırılan bölgeyi çevreleyen dış surun kuzeye bakan burçlarından birisidir. Burcun hemen yakınında kentin ana giriş kapılarından birisi bulunuyordu. Beşgen formlu gövde yaklaşık dokuz metre yüksekliğindedir. Yapının cephelerinin Alanya Kalesi’nde olduğu gibi damalı bir kalem işi süslemeyle kaplı olduğu tespit edilmiştir. Bu süslemenin Selçuklu Dönemi’nde yapıldığı anlaşılmaktadır. Beşgen kulenin üzerine dörtgen, kare gövdeli bir üst yapı eklenmiştir.

Yapının dört cephesine birer adet dairevi saat yerleştirilmiştir. Söz konusu dörtgen bölümün her cephesinde saatlerin altında bir sıra, üstünde üç sıra olmak üzere profilli silmeler yer almaktadır. Yine her cephede en üstte iki silme arasında üçer adet kemerli pencere açılmıştır. Ortadaki pencere açıklığı alttaki silmeyi kesecek şekilde daha büyük bırakılmıştır. Cephelerin birinde olasılıkla gezinti terası ile bağlantılı bir kapı yer almaktadır. Özgün çatı örtüsü âlem taşıyan bir kubbe olan yapı yangın sonrasında betonarme bir düz üst örtü ile değiştirilmiştir.  Betonarme üst örtünün her bir cephesi beşer adet mazgal çıkıntısı (dendane) ile çevrelenmiştir. Günümüzde yangın öncesi özgün üst örtüsünü alması için restorasyon çalışmaları sürdürülmektedir.

Referans

R. M. Riefstahl, Cenubi Garbi Anadolu’da Türk Mimarisi, İstanbul 1941, Resim 79.
K. Turfan, 1955 Yılı Antalya Merkez Eski Eser Fişleri. Antalya 1955, no. 40c.
H. Acun, Anadolu Saat Kuleleri, Ankara 1994, 9.
T.C. Antalya Valiliği, Antalya Kültür Envanteri (Merkez), Antalya 2003, 28.
H. Hellenkemper – F. Hild, Tabula Imperii Byzantini 8: Lykien und Pamphylien, Denkschriften der Österreichischen Akademie der Wissenschaften Philosophisch-Historische Klasse, Denkschriften 320, Viyana 2004, 238 ve 320.
C. C. Sönmez, Antalya Kenti Kalesi’nin Tarihi: Burçlar, Kapılar ve Sur Duvarları, Antalya 2008, 70-71.
A. R. Suarez, “Two Church Bells from Antalya: Traces of the Religious Soundscape of the Late Ottoman Period”, Adalya XXIII, 2020, 517-32.

Saat Kulesi

Tuzcular, İmaret Sk., 07100 Muratpaşa/Antalya

Google Maps’te Aç